Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Νόμος 4272 άρθρο 25

Το άρθρο 25 πλέον είναι πραγματικότητα. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν αρνητικοί για την  προτεινόμενη περιφερειακή διάρθρωση της ΕΝΕ και την αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της ΕΝΕ. Τι σημαίνει αυτό:

Περιφερειακά Τμήματα:
Τα περιφερειακά τμήματα πλέον γίνονται 5 από 13 που ήταν μέχρι σήμερα. Μέχρι σήμερα σε κάθε Αυτοδιοικητική Περιφέρεια αντιστοιχούσε και ένα ΠΤ της ΕΝΕ. Μετά τις επερχόμενες εκλογές τα ΠΤ θα διαμορφωθούν σε 5, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετακίνηση των συναδέλφων, κόστος μετακίνησης, χρόνος, ταλαιπωρία, κ.α. Τα 5 νέα ΠΤ είναι:
1ο Π.Τ. Αττικής και Νήσων του Αιγαίου με έδρα την Αθήνα, 
2ο Π.Τ. Μακεδονίας και Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
3ο Π.Τ. Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων Νήσων και
Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα, 
4ο Π.Τ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (Νομοί Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Ευβοίας) με έδρα τη Λάρισα και 
5o Π.Τ. Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.

Εκλογική Διαδικασία
Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των των οργάνων θα πραγματοποιηθεί με δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Παγκόσμια πρωτοτυπία:
  1. Η εκλογή των Περιφερειακών Συμβουλίων και των Εξελεγκτικών Επιτροπών των Π.Τ. γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
  2. Η εκλογική των αντιπροσώπων θα γίνεται με την απλή αναλογική
  3. Η εκλογή των μελών του Δ.Σ., της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δ.Σ. και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Οι δύο επιπλέον σκοποί της Ε.Ν.Ε. εκτιμούμε πως είναι προς την θετική κατεύθυνση για την ανάπτυξη της ΕΝΕ. Αντίθετα ο προβληματισμός υπάρχει για την παράγραφο 19 του άρθρο 25 γιατί αλλάζει ο τρόπος είσπραξης της πειθαρχικής ποινής του πρόστιμου: “Στο τέλος της περίπτωσης Β΄ του άρθρου 26 του ν. 3252/2004 προστίθεται εδάφιο ως εξής: Το πρόστιμο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ”.


Η παράγραφος 4 του άρθρου 25 αναφέρει: “ Η παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 3252/2004 αντικαθίσταται ως εξής: 5. Η νέα περιφερειακή διάρθρωση της ΕΝΕ, όπως περιγράφεται στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος, τίθεται σε ισχύ μετά τις αμέσως προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Ε.Ν.Ε., την ευθύνη για τη διενέργεια των οποίων φέρει αποκλειστικώς το Διοικητικό Συμβούλιο.”  Από αυτό γίνεται αντιληπτό πως η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τα 13 σημερινά ΠΤ. Η νέα διοίκηση που θα προκύψει θα έχει την ευθύνη να πραγματοποιήσει την νέα περιφερειακή διάρθρωση της ΕΝΕ σε 5 ΠΤ. 

Η ΔΗ.ΣΥ.ΝΟ. ήταν αντίθετη από την πρώτη στιγμή με την αλλαγή της περιφερειακής διάρθρωσης και της εκλογικής διαδικασίας της ΕΝΕ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών στην ΕΝΕ και την περιφερειακή διάρθρωση της ΕΝΕ βάση των ΥΠΕ.