Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Δημοψήφισμα: Απλή αναλογική ή Ενιαίο πλειοψηφικό ψηφοδέλτιο;

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Σε μια περίοδο, που απαιτεί να προτάξουμε το συλλογικό συμφέρον έναντι του ατομικού. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που απαιτεί να ξεπεράσουμε λαϊκισμούς και φοβίες, για να οδηγηθούμε στην επόμενη ημέρα. Πιστεύουμε ότι η δύναμη αυτή είναι στα χέρια μας. Είναι στα χέρια όλων μας. Η ψήφος είναι η δύναμη που κρατάμε και που καταθέτουμε για την επόμενη ημέρα, ως τη μοναδική αξιόπιστη λύση.

Σήμερα στην ΕΝΕ το εκλογικό σύστημα που υπάρχει είναι , η απλή αναλογική και προτείνεται μέσω του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη βουλή  το ενιαίο πλειοψηφικό σύστημα.
Στο εκλογικό σύστημα, με το ενιαίο πλειοψηφικό ψηφοδέλτιο, που προτείνεται, χωρίς μάλιστα κανέναν περιορισμό στη σταυροδοσία, δίνει τη δυνατότητα σε έναν μηχανισμό να καταλάβει ΟΛΕΣ τις έδρες των οργάνων. 

Στο σύστημα της Απλής αναλογικής ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια. Είναι το μοναδικό δίκαιο εκλογικό σύστημα, διότι αποτυπώνει ακριβώς τη λαϊκή βούληση. Χρησιμοποιείται σε πολύ λίγα κράτη για εθνικές εκλογές, ενώ αντίθετα είναι σύνηθες σε εκλογές τοπικού (ΝΠΔΔ, σχολεία κ.α) ή συνδικαλιστικού χαρακτήρα.

Όλοι γνωρίζουμε και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι η ταφόπλακα της Δημοκρατίας κι αποτελεί έναν μηχανισμό εκλογής «πρόθυμων». Ο μηχανισμός αυτός αποκλείει την έκφραση της μειοψηφίας και τη σύνθεση των απόψεων, κάτι που σήμερα μέσα από την απλή και ανόθευτη αναλογική επιτυγχάνεται.

Μήπως κάποιοι θέλουν να εκλέγονται μέσω ενιαίων και απόλυτα ελεγχόμενων ψηφοδελτίων, αντί της δημοκρατικής έκφρασης των συνδυασμών με τις προτάσεις τους και τα χαρακτηριστικά τους χωρίς δεσμεύσεις;

Για αυτό ζητάμε την άποψή σας για το εκλογικό σύστημα που θα πρέπει να εφαρμοστεί στην ΕΝΕ. Εάν πιστεύεται πως η απλή αναλογική είναι το κατάλληλο εκλογικό σύστημα, σας ζητάμε τότε να αφιερώστε ένα λεπτό για να συμμετάσχετε στην παρακάτω ψηφοφορία.