Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πραξικόπημα στην Οργανωτική δομή και Εκλογική διαδικασία της ΕΝΕ

Η ΔΗ.ΣΥ.ΝΟ. με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τις διατάξεις που αφορούν την ΕΝΕ τονίζει:

Με πραξικοματικό τρόπο, μη σεβόμενος και μη εφαρμόζοντας ως προβλέπεται τον νόμο, ο πλειοψηφών συνδυασμός της ΕΝΕ προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει νόμος η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, χωρίς πρώτα να συζητηθεί αυτή από το ΔΣ της ΕΝΕ ως όφειλε. Βάση του Ν. 3252/2004(ΦΕΚ 132 Α) άρθρο 9, παράγραφος 5 ορίζει: “Το ΔΣ εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης …”. Από αυτό γίνεται αντιληπτό πως η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα έπρεπε να συζητηθεί πρώτα στο ΔΣ και στην συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ψηφιστεί και να γίνει νόμος. 

Προκειμένου να αντιληφθούμε τι γίνεται θα πρέπει να δούμε τι έγινε μέχρι σήμερα, τη ζητάμε να γίνει και γιατί κάποια πράγματα δεν πρέπει να εφαρμοστούν.

Η σημερινή κατάσταση
Στον Ν. 3252/2004(ΦΕΚ 132 Α) ορίζονταν η εκλογή των μελών του ΔΣ, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, των ΔΣ των Περιφερειακών Τμημάτων (Π.Τ.), των Εξελεγκτικών Επιτροπών των Π.Τ. και των Αντιπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης να πραγματοποιείτε με ενιαίο ψηφοδέλτιο με πλειοψηφικό σύστημα
Με τον Ν.3868/2010 (ΦΕΚ 129 Α), άρθρο 6, υπήρξε τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 3252/2004(ΦΕΚ 132 Α) που όριζε την εκλογική διαδικασία, από το ενιαίο ψηφοδέλτιο με πλειοψηφικό σύστημα, χωρίς μάλιστα κανέναν περιορισμό στη σταυροδοσία, κάτι που έδινε τη δυνατότητα σε έναν μηχανισμό να καταλάβει ΟΛΕΣ τις έδρες των οργάνων,  νομοθετήθηκε η απλή αναλογική.
Με τον Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31 Α), άρθρο 53 ορίζεται η Περιφερειακή διάθρωση της ΕΝΕ, σε δέκα τρία (13) Π.Τ. τα οποία δημιουργήθηκαν βάση των Αυτόδιοικητικών Περιφερειών της χώρας που συστάθηκαν και συγκροτήθηκαν με το άρθρο 3 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α) (Νόμος Καλλικράτης) με έδρα τους την αντίστοιχη έδρα των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων κατά πλειοψηφία αποφάσισε:
  1. Την μείωση των ΠΤ
  2. Την επαναφορά του ενιαίου ψηφοδέλτιου
Σχέδιο Νόμου άρθρο 26: Ρυθμίσεις Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος

Ρυθμίζονται κυρίως θέματα εσωτερικής οργάνωσης για την εκλογή των μελών του ΔΣ, της εξελεγκτικής Επιτροπής και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου και λοιπών θεμάτων, διοικητικής οργάνωσης των Π.Τ., Περιφερειακών Συμβουλίων και των Εξελεγκτικών Επιτροπών των Π.Τ.  Τέλος προστίθενται δύο επιπλέων σκοποί που δεν περιέχονται στους αρχικούς της σκοπούς, συγκεκριμένα:
1. Μεταβάλλεται η Περιφερειακή διάρθρωση της ΕΝΕ, τα δέκα τρία (13) υφιστάμενα Π.Τ. τα οποία δημιουργήθηκαν βάση των Αυτοδιοικητικών Περιφερειών μειώνονται σε τέσσερα (4):
1ο Π.Τ. Αττική, Κρήτης και νησιά του Αιγαίου με έδρα την Αθήνα
2ο Π.Τ. Μακεδονία, Θράκη με έδρα την Θεσσαλονίκη 
3ο Π.Τ. Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα
4ο Π.Τ. Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πλην Αττικής με έδρα την Λάρισα. 

2. Προστίθενται δύο επιπλέων σκοποί της ΕΝΕ. Ειδικότερα προβλέπεται:
1. Η διοργάνωση, εποπτεία και μοριοδότηση εκπαιδευτικών και επιστημονικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της νοσηλευτικής εκπαίδευσης.
2. Η δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα και Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης από την ΕΝΕ

3. Επέρχονται μεταβολές στο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων Διοίκησης της ΕΝΕ. Ειδικότερα μεταξύ άλλων, καθιερώνεται η επικύρωση των πρακτικών των εκλογών από τον Περιφερειακό Διευθυντή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και το ενιαίο ψηφοδέλτιο αντί της απλής αναλογικής που ισχύει σήμερα.
Σεβόμενη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων προτείνουμε:
1. Την μείωση των Π.Τ. της ΕΝΕ  όπως πρότεινε η ΓΣ των Αντιπροσώπων, σε εφτά όσες είναι και οι Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες. Ένα ΠΤ ανά Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια. Η καθιέρωση των τεσσάρων συνολικά Π.Τ. της ΕΝΕ δεν γίνεται με βάση ενός ασφαλούς και σταθερού γεωγραφικού κριτηρίου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον να υπάρξουν προβλήματα στην σχέση Νοσηλευτή και ΕΝΕ.
2. Η αντιδημοκρατική αλλαγή του εκλογικού συστήματος από απλή αναλογική σε ενιαίο πλειοψηφικό σύστημα χωρίς μάλιστα κανέναν περιορισμό στη σταυροδοσία, δίνει τη δυνατότητα σε έναν μηχανισμό να καταλάβει ΟΛΕΣ τις έδρες των οργάνων. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι η ταφόπλακα της Δημοκρατίας και αποτελεί μηχανισμό που αποκλείει την έκφραση της μειοψηφίας και τη σύνθεση των απόψεων, κάτι που σήμερα μέσα από την απλή και ανόθευτη αναλογική επιτυγχάνεται. 
Παρ’ όλα αυτά σεβόμενη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο υπό τον όρο να υπάρχει ποσόστωση στην  σταυροδοσία, ώστε να μην δίνει τη δυνατότητα σε έναν μηχανισμό να καταλάβει ΟΛΕΣ τις έδρες των οργάνων.
3. Διαφωνούμε με την  επιχειρούμενη αλλαγή, στην επικύρωση των πρακτικών των εκλογών από τον Περιφερειακό Διευθυντή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι είναι εντελώς αντιδημοκρατικό ο ίδιος άνθρωπος να διενεργεί τις εκλογές, να είναι υποψήφιος και να επικυρώνει τα πρακτικά της εκλογής. 
Η ΔΗ.ΣΥ.ΝΟ. καλεί τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει τις συγκεκριμένες διατάξεις στον άρθρο 26 τις οποίες θεωρεί δημοκρατική εκτροπή για τους νοσηλευτές της χώρας. Καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταψηφίσουνε το συγκεκριμένο άρθρο.