Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ενάντια στην φίμωση της ελεύθερης έκφρασης

Με αφορμή, μετά από επανειλημμένες καταγγελίες συναδέλφων καθώς και τη δημοσίευση εγγράφου συναδέλφισσας από το ΓΝ Καβάλας προς το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου της, στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ που αφορά περιστατικό παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης και τρομοκράτησης νοσηλευτών επισημαίνουμε τα εξής:
Ως συνδυασμός ηθικά και ιδεολογικά ήμασταν και είμαστε πάντα αντίθετοι σε φαινόμενα φίμωσης της ελεύθερης γνώμης των συναδέλφων που αφορούν τα τεκταινόμενα την ΕΝΕ. Σταθερή και αταλάντευτη θέση μας είναι ότι οι συνάδελφοι όχι μόνο δικαιούνται αλλά και οφείλουν να είναι κριτικοί, αυστηροί και απαιτητικοί απέναντι στην ΕΝΕ.
Η χαμηλή συμμετοχή των συναδέλφων της ΕΝΕ και το υποτονικό ενδιαφέρον τους για αυτή, μας προβληματίζουν και οποιαδήποτε κριτική από όπου κι αν προέρχεται αποτελεί γόνιμο πεδίο προβληματισμού για εμάς κι όχι λόγο αντιπαράθεσης και εχθρότητας.
Η κλήση σε απολογία συναδέλφων, αποφασίζεται πλειοψηφικά στα ΔΣ και η μόνη περίπτωση να προτείνουμε ή να ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής συναδέλφωνείναι όταν υπάρχει συκοφαντική δυσφήμιση κατά συγκεκριμένων προσώπων χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία. Οτιδήποτε άλλο θα καταψηφίζεται από μέρους μας αφού η ελεύθερη έκφραση και η κριτική απέναντι στους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους είναι κατάκτηση των Ελλήνων πολιτών που επιτεύχθηκε μετά από πολλές θυσίες. Η Νοσηλευτική και κατά επέκταση η ΕΝΕ θα πρέπει να είναι πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας και ανεκτικότητας  στη διαφορετική άποψη κι όχι νησίδα αυταρχισμού και ανελευθερίας.
Ο κ. Δάγλας ως μέλος της «Ενότητας», που θα ζητήσει την ψήφο του Νοσηλευτή και της Νοσηλεύτριας στις επερχόμενες εκλογές της ΕΝΕ, ας μας εξηγήσει ο ίδιος το σκεπτικό της απόφασής του να τηλεφωνήσει με το συγκεκριμένο ύφος στην νοσηλεύτρια για μια συζήτηση που έγινε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και στην φίμωση των νοσηλευτών που εκφράζουν την αντίθετη γνώμη από αυτή που εκφράζει ο ίδιος και ο συνδυασμός του, η Ενότητα Νοσηλευτών Ελλάδος.
Εν κατακλείδι, δηλώνουμε ότι είμαστε εντελώς αντίθετοι στην πειθαρχική δίωξη νοσηλευτών που αποσκοπεί στην φίμωση της ελεύθερης γνώμης τους και τασσόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων όταν οι απόψεις τους δεν αποσκοπούν στην συκοφάντηση της ΕΝΕ και είναι εντός των πλαισίων της αποδεκτής κριτικής.