Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΝΕ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

για άλλη μια φορά ενημερωθήκαμε μέσω του διαδικτύου για την τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΝΕ, επικεφαλής του συνδυασμού της Ενότητας Νοσηλευτών Ελλάδος, για την τοποθέτησή του στο Σ/Ν της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ουδέποτε το θέμα αυτό ήρθε προς συζήτηση στο ΔΣ, πράγμα που όφειλε να κάνει ο Πρόεδρος της ΕΝΕ, ώστε να παρθεί μια κοινή απόφαση και να δημιουργηθεί ένα κείμενο αποδεκτό από άλλους. Θα θέλαμε να αναφέρουμε πως ουδέποτε τέθηκε σε ΔΣ της ΕΝΕ το θέμα αυτό, ουδέποτε μας ζητήθηκε η άποψή μας και ουδέποτε συναινέσαμε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Η τοποθέτηση αυτή του Προέδρου της ΕΝΕ στο Σ/Ν της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αποτελεί προσωπική του άποψη ή θέση του συνδυασμού της Ενότητας Νοσηλευτών Ελλάδος.

Ο αποκλεισμός και η φίμωση της μειοψηφίας καλά κρατεί εδώ και δυόμισι χρόνια.

Αγαπητοί συνάδελφοι είμαστε θετικοί:
  •  στις προτάσεις για τον καθορισμό και στη κοστολόγηση των νοσηλευτικών πράξεων, ώστε να μπορούν οι Νοσηλευτές να ασκούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες το επάγγελμα, 
  • στη θεσμοθέτηση του Οικογενειακού Νοσηλευτή, τα οποία αποτελούν πάγια αιτήματα του κλάδου μας. 

Είμαστε όμως αντίθετοι στο κλείσιμο υγειονομικών μονάδων που θα οδηγήσουν τους νοσηλευτές στην ανεργία. 


Γιατί δεν τέθηκε το θέμα της έλλειψης προσωπικού παρά τις μεγάλες και αυταπόδεικτες ελλείψεις Νοσηλευτών – τριών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας; Ελλείψεις που οδηγούν στην εντατικοποίηση της εργασίας των Νοσηλευτών, εξαιτίας της μη τήρησης των ωραρίων εργασίας που προβλέπουν Κοινοτικές Οδηγίες οι οποίες κυρώθηκαν με Προεδρικά Διατάγματα και της Εθνικής Νομοθεσίας (12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, 2 ρεπό και 1 νύκτα την εβδομάδα).

Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΝΕ στο τέλος: “Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, όσον αφορά τους νοσηλευτές ως επαγγελματίες υγείας και στελέχη ομάδας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πάει να δημιουργηθεί ένα «παιδί», ας μην του κόψουμε τον αέρα πριν γεννηθεί.” μας βρίσκει αντίθετους μιας και στο Ν/Σ βάζει λουκέτο στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα θέτει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους, ανάμεσα σε αυτούς και αρκετούς Νοσηλευτές.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΕ λειτούργησε χωρίς να λάβει υπόψη του την γνώμη του ΔΣ της ΕΝΕ, που αποτελεί θεσμοθετημένο όργανο των νοσηλευτών.